Ozan Arif’in Doğum Yeri ve Tarihi:
“Arif ŞİRİN”, Samsun’un Terme ilçesinde 10.6.1949 yılında dünyaya gelir: Ailesi, Giresun ilinin Alucra ilçesinin Yükselen (Hapu) köyündendir. Şirin ailesi de, yöre insanının kaderini teşkil eden “ekmek peşinde gurbete düşme geleneği”nden nasibini alır. Yazları köyde rençberlik yapan, kışları Samsun Terme’de çalışan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Ozan Arif’in çocukluğu, bu gidiş gelişlerin doğurduğu zorluklar içinde geçer. Ozan Arif, kendisiyle yapılan bir söyleşide çocukluk yıllarında hem kendinin hem de ŞİRİN ailesinin çektiği sıkıntıları şöyle dile getirir:
Öğrencilik, çocuk için bir külfettir. En azından çocuk ruhuna çok ters düşen bir şeydir. Yani sıkıntı verir. Çocukken hep tatil olsun derdim. Yazın gelmesiyle birlikte, okullar kapandığında tatil yapayım derdim; o zaman da köye giderdik. Tarladır, ekindir, biçimdir... Hiç gülen, oynayan, coşan bir çocuk olamadım.
Arif ŞİRİN, ilkokulu (Gaziosmanpaşa İlkokulu) ve ortaokulu (Namık Kemal Ortaokulu) Samsun’da; liseyi ise, Perşembe’de (Perşembe İlköğretmen Okulu’nda, 1969-1970 öğretim yılında) tamamlar ve öğretmen olur.
1964`ten bugünlere kadar nerdeyse kırk yıl boyunca Türkiye`de pek çok ilde, ilçede, köyde ve beldede verdiği binlerce konser haricinde Türkiye dışında Azerbaycan, Fransa, Avusturya, Almanya, Amerika, Belçika, Hollanda, İngiltere, Avustralya, Kanada, Danimarka, İsveç ve İsviçre gibi ülkelerin birçok şehrinde sayısı bilinmeyecek kadar çok konserler verdi.
Yukarıdaki ismi geçen şehirler ve ülkeler haricinde Ozan Arif Endonezya, Malezya, Singapur, Tayland, Flipinler, Pakistan, Hindistan ve Yeni Zelanda`ya da gidip kültürel etkinliklerde bulundu.
Güzel sanatlara yeteneği, şiire ilgisi ve özellikle şairliğe olan kabiliyetinden dolayı okul çağlarında şiir ve resim dallarında birincilikler ve ödüller almaya başlayan Ozan Arif`in başarıları hayatının ileriki yıllarında yöresel sınırları aşıp Türkiye genelinde de devam etti.
Birçok şiir ve Halk Edebiyatı yarışmalarında üstün başarı gösteren Ozan Arif`in Türk Halk Edebiyatı`nın şiir, atışma, muamma, irticalen şiir söyleme, lebdeğmez (dudakdeğmez), güzelleme ve diğer dallarında çeşitli tarihlerde aldığı Türkiye birincilikleri, sertifikalar ve ödüller vardır.